R贸wnowaga kwasowo-zasadowa

R贸wnowaga kwasowozasadowa jest stanem, w kt贸rym nasz organizm posiada prawid艂owy odczyn ph. Kationy i aniony znajduj膮ce si臋 w p艂ynach ustrojowych maj膮 okre艣lon膮 liczb臋. Je艣li te proporcje zostaj膮 zachwiane mamy do czynienia z kwasic膮 lub zasadowic膮. Zachwianie r贸wnowagi organizmu mo偶e doprowadzi膰 nawet do zagro偶enia 偶ycia. Dlatego tak wa偶ne jest komponowanie posi艂k贸w, kt贸re b臋d膮 zawiera艂y produkty o charakterze kwasowym i zasadowym. Utrzymanie prawid艂owej r贸wnowagi kwasowozasadowej ma wp艂yw te偶 na stosowanie diety. Trzeba uwa偶a膰, na produkty, kt贸re si臋 spo偶ywa, aby tej r贸wnowagi nie zachwia膰. Do produkt贸w kwasotw贸rczych zaliczamy: ryby, chude kie艂basy i w臋dliny, makaron pe艂noziarnisty, otr臋by, wo艂owina. Do produkt贸w zasadotw贸rczych zaliczamy cytryny, cebula, kalafior, buraki, szpinak, pomara艅cze, kiwi. Stosowanie diety jest takim czasem, kiedy nasza r贸wnowaga mo偶e zosta膰 zachwiana. Organizm b臋dzie pr贸bowa艂 przywr贸ci膰 r贸wnowag臋, zwi臋kszy si臋 apetyt i efekt jojo murowany. Mo偶emy przyty膰 nawet wi臋cej, ni偶 schudli艣my.

copyright 2011