Polecane strony

Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowozasadowa jest stanem, w którym nasz organizm posiada prawidłowy odczyn ph. Kationy i aniony znajdujące się w płynach ustrojowych mają określoną liczbę. Jeśli te proporcje zostają zachwiane mamy do czynienia z kwasicą lub zasadowicą. Zachwianie równowagi organizmu może doprowadzić nawet do zagrożenia życia. Dlatego tak ważne jest komponowanie posiłków, które będą zawierały produkty o charakterze kwasowym i zasadowym. Utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowozasadowej ma wpływ też na stosowanie diety. Trzeba uważać, na produkty, które się spożywa, aby tej równowagi nie zachwiać. Do produktów kwasotwórczych zaliczamy: ryby, chude kiełbasy i wędliny, makaron pełnoziarnisty, otręby, wołowina. Do produktów zasadotwórczych zaliczamy cytryny, cebula, kalafior, buraki, szpinak, pomarańcze, kiwi. Stosowanie diety jest takim czasem, kiedy nasza równowaga może zostać zachwiana. Organizm będzie próbował przywrócić równowagę, zwiększy się apetyt i efekt jojo murowany. Możemy przytyć nawet więcej, niż schudliśmy.

copyright 2011