Profilaktyka cholesterolu

Miażdżyca jest chorobą, do której właściwie sami się przyczyniamy swoją bezmyślnością bądź lekkomyślnością. Powoduje ją przede wszystkim nadmiar cholesterolu. Czynnikami, które mają duży wpływ na rozwój tej choroby jest brak ruchu, palenie papierosów i przede wszystkim nieodpowiednia dieta, zawierająca mnóstwo tłuszczu zwierzęcego i cholesterolu.Jeśli chcemy zaprzestać rozwijanie się tego typu choroby powinniśmy zmienić dietę. Jest ona właściwie najważniejsza jeśli chodzi o profilaktykę. Dieta powinna być uboga w tłuszcze nasycone (które występują przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych i niektórych roślinnych) oraz cholesterol (występuje wyłącznie w produktach zwierzęcych, dzienna dawka nie powinna przekraczać 300 mg). Największymi źródłami cholesterolu są żółtka jaj, kawiorze, sardynkach i łososiu. Najkorzystniejsze działanie dla naszego organizmu mają natomiast tak zwane tłuszcze jednonasycone (obniżające ryzyko choroby wieńcowej, znajdujące się w oliwie z oliwek) jak i wielonasycone (obniżają poziom cholesterolu we krwi i znajdujące się w oleju sojowym). Ponadto wielonasycone tłuszcze rybie hamują krzepnięcie krwi, dzięki czemu obniża się ryzyko wystąpienie zawału serca. Dieta jak zawsze jest najważniejsza warto więc zastanowić się nad jej menu, tak aby nie było w przyszłości szkodliwe dla naszego organizmu.

copyright 2011