Polecane strony

Które ryby jeść?

W sklepie rybnym jest bardzo duży wybór różnego rodzaju ryb. Którą wybrać, aby była i smaczna, i miała mało ości, i była zdrowa? Do ryb, które są polecane na nasze stoły można zaliczyć halibuta, dorsza, mintaja, pstrąga. Posiadają dużo fosforu i potasu. Dla sportowców bardzo dobry jest tuńczyk, gdyż zawiera potrzebne aminokwasy. Ryby są najlepszym źródłem białka i tłuszczów zwierzęcych, które są przyswajalne przez człowieka w 97%. Zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Dla naszego zdrowia najlepsze są ryby dzikie. Warto też spożywać ryby tłuste takie jak: makrela czy łosoś. Do niepolecanych ryb należą tilapia i panga. Obydwie te ryby są hodowlane i sprowadzone z Chin i Wietnamu. Karmi się specjalnymi granulkami, antybiotykami, hormonami. Hodowane są w zanieczyszczonych zbiornikach, w dużym zagęszczeniu. Tilapia może wywoływać ataki astmy, a panga może spowodować biegunkę i wymioty. Dlatego nie dajmy się skusić niskimi cenami za te ryby. Nie warto ryzykować własnego zdrowia. Nie zrażajmy się jednak, dobra ryba jest bardzo zdrowa i zalecana do spożycia nawet 2 razy w tygodniu.

copyright 2011