Polecane strony

Domowe dżemy i przetwory

Dżemy domowej roboty to ciekawa alternatywa dla świeżych owoców. Jak wiadomo zimą owoce kupowane w marketach zazwyczaj są pryskane i sztucznie hodowane, co właściwie daje nam nie wiele korzyści z ich spożywania. Dlatego też warto wtedy sięgnąć po dżemy.Ale czy dżemy naprawdę są tak wartościowe? Otóż okazuje się, iż nie do końca. Większość dżemów mimo że jest robiona ze świeżych, zdrowych owoców nie jest wcale taka zdrowa. Witaminy zawarte w owocach pod wpływem wysokiej temperatury zanikają, co powoduje , że w takim dżemie jest ich właściwie brak. Ponadto dżemy wbrew pozorom są bardzo kaloryczne, gdyż zawierają duże ilości cukru. Aby dżem był zdrowy należy więc zamienić zwykły cukier na dostępną w sklepach mniej kaloryczną fruktozę oraz zakupić cukier żelujący. Cukier żelujący charakteryzuje się tym, iż czas gotowania jest zdecydowanie krótszy, co pozwala na zachowanie się większości witamin zawartych w owocach.Dżemy przygotowywane w domu są oczywiście zdecydowanie zdrowsze i wartościowsze od tych, które widzimy na sklepowych półkach. Musimy jednak pamiętać, że dżemy nigdy nie zastąpią świeżych owoców i gdy tylko możliwe powinniśmy jednak spożywać właśnie owoce, a nie ich przetwory. Dżemy oczywiście również nie mogą się stać posiłkiem głównym, powinny być jedynie, na przykład dodatkiem do deserów.

copyright 2011