Polecane strony

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Coraz więcej osób w swoim jadłospisie serwuje owoce morza i między innymi frutti di mare.Tą oto smaczna porwą bez wątpienia możemy zastąpić czerwone mięso. Zdaniem specjalistów owoce morza zawierają bardzo dużo kwasów tłuszczowych nienasyconychw tym omega 3. Kwas omega 3 poprawia pracę mózgu oraz jego ukrwienie. Natomiast kwasy nienasycone mogą być stosowane w zapobieganiu chorób serca, chorób tętniczych oraz zdecydowanie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Kolejnym argumentem przemawiającym ‘za’ jest obecność we frutti di mare jodu i selenu. Selen wspomaga układ odpornościowy i chroni nasze serce, natomiast jod odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Wiele specjalistów jak i lekarzy namawia abyśmy do swojego menu włączyć właśnie owoce morza lub też całkowicie zastąpić nimi mięso, są one dla nas zdecydowanie zdrowsze oraz zawierają wiele cennych składników i soli mineralnych. Myślę, że warto chociaż spróbować, może nie całkowicie przestawić się na owoce morza, ale w jakimś stopniu włączyć owe potrawy do naszej diety.

copyright 2011